Η τακτική άσκηση αποτελεί βασικό στοιχείο τόσο της πρόληψης όσο και της θεραπείας της οστεοπόρωσης. Πέρα όμως από τα στενά όρια της συγκεκριμένης πάθησης, η σωματική άσκηση συνεισφέρει με πολλούς τρόπους στην βελτίωση της υγείας γενικότερα. Σύμφωνα με την στατιστική οι άνθρωποι που γυμνάζονται παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών νοσημάτων , μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και καλύτερη σκελετική υγεία. Η φυσική κατάσταση και η αντοχή του σώματος βελτιώνονται , η πνευματική υγεία είναι καλύτερη ενώ ο σκελετός και το μυικό σύστημα προσαρμόζονται στις αυξημένες απαιτήσεις και ανταποκρίνονται ευκολότερα στις ανάγκες της καθημερινότητας.

 

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά συστήματα και προγράμματα ασκήσεων που έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό. Το πρώτο και άμεσο λοιπόν ερώτημα που προκύπτει αφορά το ποιο ή ποια από αυτά είναι τα περισσότερο κατάλληλα για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Η απάντηση καταρχήν οφείλει να είναι θεωρητική. Το καλύτερο είδος άσκησης για κάποιον είναι αυτό που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό δύο παραμέτρους , την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Οι εκγύμναση δεν πρέπει να καταπονεί αλλά παράλληλα οφείλει να εξυπηρετεί με αξιώσεις τον στόχο για τον οποίο γίνεται.

Οι ασκήσεις με σκοπό την μυϊκή ενδυνάμωση περιλαμβάνουν ελεύθερα βάρη ( αλτήρες ), διάφορα μηχανήματα και ιμάντες. Υπάρχουν πολλά είδη και απαιτούν την άρση ή την έλξη βάρους ή απλά την πίεση κάποιας επιφάνειας. Καλό είναι να γίνονται με επίβλεψη και αυξημένη προσοχή στην τεχνική ενώ ο σχεδιασμός τους θα πρέπει να καλύπτει όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες Η χρησιμότητά τους είναι μεγάλη στην αύξηση της μυϊκής μάζας και δύναμης καθώς επίσης και στην βελτίωση της πυκνότητας και της αντοχής των οστών. Ίσως είναι η αποτελεσματικότερη εξάσκηση για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αλλά και η πιο επικίνδυνη όταν δεν γίνεται σωστά από άτομα που ήδη πάσχουν από αυτή.