Το υαλουρονικο οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας και μπορεί να προσελκύσει και να συγκρατήσει ποσότητα νερού έως και 1000 φορές το βάρος του. Η υδρόφιλη ιδιότητα του είναι πολύ σημαντική και θεμελιώδης για τη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας του δέρματος αλλά και άλλων ιστών. Η μεγαλύτερη ποσότητα ΗΑ βρίσκεται στον ιστό του δέρματος: Περίπου 7-8g σε κάθε ενήλικο.

 

Περίπου 50% του συνόλου του σώματος (το υπόλοιπο βρίσκεται στα μάτια και στις αρθρώσεις των οστών) 

 Στο δέρμα περιέχεται 0.5mg/ml 

 Στην επιδερμίδα περιέχεται 2 με 4mg/ml 

Ο χρόνος ημιζωής του στο δέρμα είναι λιγότερος από μια ημέρα. Το 1/3 του συνολικού ΗΑ του σώματος χάνεται και αναπληρώνεται κάθε μέρα

Οι ωφέλειες του στον οργανισμό μας είναι πολλές: 

Δεσμεύει μεγάλες ποσότητες υγρασίας ελέγχοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο του νερού στους ιστούς 

Αυξάνει την υδάτωση του δέρματος. Προσφέρει ελαστικότητα και απορροφητικότητα δρώντας ως λιπαντικό. 

Βοηθά στο σχηματισμό νέων δερματικών κυττάρων και στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων. Αυτό αποδεικνύεται από την μεγάλη ποσότητα ΗΑ που βρίσκεται στα τραύματα, εγκαύματα και άλλες φθορές του δέρματος. 

Συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και άλλων ουσιών που συμμετέχουν στη διατήρηση της δομής του δέρματος

Η ποσότητα υαλουρονικου οξέος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, φθάνοντας στην ηλικία των 40 χρόνων το 50% της αρχικής ποσότητας της ζωής μας , ενώ μετά το 60ο έτος πέφτει στο 10% σχεδόν.Αυτή η μείωση παρατηρείται παντού στον οργανισμό, τόσο στο δέρμα, όσο στις αρθρώσεις και τους οφθαλμούς. 

Εφαρμογές ΗΑ στην ιατρική:

Το υαλουρονικο οξύ που χρησιμοποιείται για τις διάφορες εφαρμογές της ιατρικής είναι βιοτεχνολογικό προϊόν χωρίς παρενέργειες κατά τη χρήση.

• Εφαρμογές στην ορθοπεδική:

Το υαλουρονικο οξύ βρίσκεται φυσιολογικά στην άρθρωση λειτουργώντας σαν λιπαντικό που απορροφά τους κραδασμούς. Με την πάροδο της ηλικίας ή για διαφόρους λόγους μειώνεται η ποσότητα του στις αρθρώσεις συμβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία κυρίως της οστεοαρθρίτιδας 

Οι ενδαρθρικες εγχύσεις υαλουρονικου οξέος μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση των προβλημάτων που δημιουργεί η οστεοαρθρίτιδα γιατί λειτουργούν σαν λιπαντικό της άρθρωσης και στη διατροφή του αρθρικού χόνδρου. Τοποθετώντας υαλουρονικο στην άρθρωση εξασφαλίζουμε στο χόνδρο καλύτερες συνθήκες λειτουργίας ενώ παράλληλα βοηθάμε την αύξηση της ενδογενούς παραγωγής ΗΑ από την άρθρωση.

• Υαλουρονικο οξυ και δερματολογία - αισθητική 

Χρησιμοποιείται σαν απορροφήσιμο εμφύτευμα, σε μορφή κρέμας, γελης σπρέι, επιθέματος και σαν υλικό μεσοθεραπειας προσώπου.

• Στη χειρουργική 

Χρησιμοποιείται σε χρόνια φλεβικά έλκη, σε αυτά παρουσιάζεται αποδόμηση του υαλουρονικου οξέος, σκευάσματα με ΗΑ διευκολύνουν την επούλωση

• Στη δερματολογία - αισθητική 

Οι λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια ή οι βαθύτερες ρινοχειλικές αύλακες δεξιά και αριστερά από το στόμα είναι ενδείξεις κούρασης και γήρανσης του προσώπου και ιδανικός τόπος εφαρμογής εμφυτευμάτων ΗΑ

Τα ενέσιμα υλικά είναι μια ανώδυνη και αποτελεσματική μέθοδος για τη βελτίωση των ρυτίδων, εφαρμόζεται από τον ιατρό στο ιατρείο με τοπική νάρκωση, και διαρκεί από 6 έως εννέα μήνες συνήθως. 

Εμπεριέχεται σε πολλές κρέμες προσφέροντας αποτελέσματα άμεσα και ορατά. Η ώριμη επιδερμίδα ενυδατώνεται άμεσα, ενώ σταδιακά αναπλάθεται και αποκτά τη σφριγηλότατα και τον όγκο της .Οι ρυτίδες γεμίζουν από τα έσω. Όταν παράλληλα συνδυάζονται με αλλά γνωστά συστατικά (ρετινάλη, πεπτίδια κ.α. φυτικά εκχυλίσματα) η δράση γίνεται πιο πλήρης και το ένα ενισχύει τη δράση του άλλου συστατικού.