Αν είστε ένας από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από κάποια μορφή αρθρίτιδας, βιώνετε καθημερινά τις καταστροφικές επιπτώσεις που προκαλούνται στην ζωή σας από την εν λόγω ασθένεια. Η αρθρίτιδα δεν επηρεάζει μόνο την υγεία σας! Μπορεί να μειώσει κατά πολύ τη συνολική ποιότητα της ζωής σας, εάν ο πόνος και η δυσκαμψία σας αποτρέπει από τη συμμετοχή σε φυσιολογικές δραστηριότητες..

 

Η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε άρθρωση του σώματός σας. Πόδια, αστραγάλους, γόνατα, ισχία, ώμους, αγκώνες, χέρια ή δάχτυλα μπορούν να επηρεαστούν από τη νόσο, αν και όχι απαραίτητα, την ίδια στιγμή. Παρά το γεγονός ότι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την αρθρίτιδα είναι στην κατηγορία του 65+, περισσότερο από το 1/3 όλων των ανθρώπων με την συγκεκριμένη ασθένεια είναι μεταξύ των ηλικιών 45 και 64, ενώ το 17% κυμαίνεται  ηλικιακά από 18 έως 44.

Μάλιστα, μετά από έρευνα διαπιστώθηκε πως η αρθρίτιδα όλων των μορφών επηρεάζει σχεδόν στο διπλάσιο τις γυναίκες από τους άνδρες, ενώ επίσης παρατηρείται περισσότερο σε ανθρώπους που είναι οικονομικά ασθενέστεροι.

Επειδή, όμως, ο ιατρικός κόσμος προσπαθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο να ανακαλύψει αντίδοτα για όλες τις ασθένειες, έτσι και στην περίπτωση της αρθρίτιδας έχει τη δυνατότητα πλέον να προσφέρει σε πολλές περιπτώσεις στοχευμένες θεραπείες. Στο σημερινό μας θέμα , όμως, μπορείτε να διαβάσετε συμβουλές  και πρακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, προκειμένου να βελτιώσετε την κατάστασή σας και να βοηθήσετε τον εαυτό σας να αποτρέψει την επιδείνωσή της.

- Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι αρθρίτιδας. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αρθρίτιδα "μάχονται" με τις δύο πιο κοινές μορφές (οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα), υπάρχουν κι άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες. Ορισμένες παθήσεις είναι η ουρική αρθρίτιδα και η αρθρίτιδα που προκαλείται από μόλυνση ή ψωρίαση. Εάν, όμως, επισκεφτείτε τον γιατρό σας, χωρίς να χρονοτριβήσετε, θα σας βοηθήσει να φθάσετε στη ρίζα του προβλήματος και να επιλέξετε αποτελεσματικές θεραπείες.

- Μερικές τροφές προκαλούν εξάρσεις! Κατά καιρούς, το γάλα, το σιτάρι, τα θαλασσινά, τα κρέατα και άλλα τρόφιμα έχουν εμπλακεί σε αρθριτική δυσφορία. Αν και δεν έχει εφαρμογή στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα είδος τροφίμου μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες μορφές αρθρίτιδας, ιδιαίτερα εκείνων που προκαλούνται από κοιλιοκάκη ή ουρική αρθρίτιδα. Αν υποψιαστείτε ότι κάποια τρόφιμα σας προκαλούν δυσφορία, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ώστε να διαγνώσει το πρόβλημα και να εξαλείψει κάθε ομάδα τροφίμων από τη διατροφή σας που επηρεάζει την κατάστασή σας.

- Ζεστές και κρύες θεραπείες προσφέρουν ανακούφιση! Η ενέργεια της θερμότητας σαν θεραπεία χαλαρώνει τους μυς και ταυτόχρονα μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς. Θερμά λουτρά, μαξιλάρια θέρμανσης, ζεστά επιθέματα και θέρμανση από λαμπτήρες ή τζάκι συστήνονται σε μια σειρά από τρόπους θεραπείας με θερμότητα. Στην "Κρύα" θεραπεία χρησιμοποιείστε κρύες κομπρέσες ή παγοκύστες για να μουδιάσει οποιαδήποτε αίσθηση του πόνου. Η συγκεκριμένη κίνηση συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

- Η απώλεια περιττού βάρους βελτιώνει την κατάσταση. Τα περίσσια κιλά προκαλούν μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις καθώς οι αναλογίες του σώματος δεν συμπίπτουν. Γι 'αυτό, αν είστε υπέρβαροι χάστε βάρος, αφού είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερο πόνο των αρθρώσεων. Με την έγκριση του γιατρού σας, ενσωματώνοντας αερόβια άσκηση ή ασκήσεις ενδυνάμωσης στο πρόγραμμα ελέγχου του βάρους σας θα έχετε διπλό όφελος καθώς θα αυξήσετε και την ευελιξία σας.

- Εναλλακτικές θεραπείες! Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πιπερόριζα, η βαλεριάνα, η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη, και τα συμπληρώματα Ω3, Ω6, Ω12 μπορούν να είναι ευεργετικά για την θεραπεία, την καθυστέρηση ή την παρεμπόδιση της εξέλιξης των διάφορων μορφών αρθρίτιδας. Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είναι κατάλληλα για την διατροφή σας. Επίσης, ορισμένες μορφές αρθρίτιδας μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω του βελονισμού ή του διαλογισμού.

Πηγές:

Cedars-Sinai: Arthritis-Rheumatoid Arthritis, Osteoarthritis and Spinal Arthritis

Martin, Rosemary H. "The Role of nutrition and Diet in Rheumatoid Arthritis."

National Academy of An Aging Society

University of Connecticut Health Center: Hand and Wrist Conditions and Treatments

University of Washington Depaertent of Orthopaedics and Sports Medicine: Diet and Arthritis

 

 

Έρευνα-επιμέλεια: Δημοσιογράφος Overmedia S.A. Βασίλης Παπασπύρος